Saturday, April 2, 2011

suatu ketika dahulu


Sambil mengemas sambil abah membelek album-album gambar lama yang berlonggok di dalam laci almari. Leka pulak dibuatnya.

Gambar demi gambar ditatap, abah mengimbau kembali masa lampau abah. Memang indah dan mengasyikkan. Kenangan dari alam persekolahan sehinggalah ke zaman kegemilangan dunia perkerjaan membuatkan abah tersenyum sendirian.

Paling membuatkan abah tersenyum ialah apabila pernah dimartabatkan sebagai anak seni. Berjuang sebagai kartunis! Satu profesyen yang agak glamor pada masa itu kerana bukan semua orang mampu melakukan. Hampir setiap minggu ada saja undangan ke sana ke sini bagi menceriakan sesuatu program sambil mendapat liputan media. Tugas kami menyampaikan mesej masyarakat dalam bentuk lakaran lucu yang sinis dan santai. Setidak-tidak pun dijemput menjadi hakim dalam pertandingan melukis.

Suatu ketika dahulu siapa yang tidak kenal kartunis Rejabhad dan Rasyid Asmawi. Dua nama yang tidak asing dan begitu akrab dengan dunianya. Dua nama yang amat abah hormati. Walau nama menjadi pujaan ramai mereka tidak hanyut dengan kemasyhurannya. Mereka tetap tunduk merendah diri. Abah menganggap mereka bukan sahaja sebagai rakan seperjuangan malah lebih sebagai guru yang mendidik. Mereka banyak menyedarkan abah tentang diri dan tanggungjawab justeru tanpa jemu mengingatkan setiap tiba waktu solat.

Kedua-dua mereka telah lama pergi. Hati abah sungguh tersentuh bilamana mengingatkan. Tiada anugerah penghargaan yang sebaiknya buat Allahyarham yang mampu abah hadiahkan melainkan doa. Semoga roh mereka berada di kalangan roh orang-orang beriman dan beramal soleh. Al-Fatihah!

Nota: Inilah masalah abah apabila ada operasi mengemas rumah. Tidak dapat menyelesaikan tugas mengikut jadual seperti mana yang telah tetapkan oleh isteri abah. Nampak gayanya kenalah abah membuat rayuan untuk menyambungnya pada hari yang lain!

8 comments:

 1. nostalgia betul ni abah...

  perwira mat gila, tan tin tun, from taiping with love

  ReplyDelete
 2. takpe tu...kan ke bermuhasabah sebentar itu baik cuma jgn muhasabah jd 'termenung' je dahle. tu yg byk hal jd tergendala. :)

  ReplyDelete
 3. masyaallah...hebat abah nih...anak seni/kartunis ruponyo...ambo dulu melanggae majalah Gila-Gila...gapo namo "kartun" abah dale Gila-Gila?...

  ReplyDelete
 4. Kiranya abah ni insan terpilih. Bukan ramai orang yang boleh mengitrepetasi minda melalui kartun. Syabas. Teruskan perjuangan. Cumanya sesuai dgn masa dan ilmu di dada, kita mengajaklah pula kepada perkara kebaikan.

  ReplyDelete
 5. Masya Allah, hari ni baru saya tau yg abah ni anak seni/kartunis. Dulu, saya ni peminat majalah gila-gila. sy minta zunar ( liza ,cinta tak semestinya bersatu),Rasyid Asmawi (From Taiping with love), zainal Buang Husin , Don, Long, jaafar Taib.

  Mungkin, antara mereka yg saya sebut tu ialah abah

  ReplyDelete
 6. Dah KERASTANGAN ...hati jangan keras ye!

  -kenangan buatkan kita terasa bertenaga semula.

  ReplyDelete
 7. Semoga Allah Memberi rahmat kepada kita....

  ReplyDelete
 8. Salam khas buat Cikli, nahmy, Cikgu Achu Tra, SoT, shameel, Az dan Muhammad Afif...

  Alhamdulillah... sebenarnya kita semua adalah berbakat tetapi mungkin dalam bidang yang berlainan. Apa yang penting menggunakan bakat yang dikurniai oleh Allah ke arah yang dituntut oleh-Nya.

  Maaf... jawapan yang terlambat.

  ReplyDelete